Groen goud

Een ode aan de populieren boom

Het kunstwerk ‘Groen Goud’ op het Stationsplein in Best is een ode aan de populier en wat deze boom betekent voor deze omgeving. Je kan door het kunstwerk wandelen of verblijven op een van de populierenhouten bankjes. Let op het moment dat een sprongetje in je hart maakt als het stationsplein passeert en recht door de corridor kan kijken die het kunstwerk vormt.

De klomp wordt in het kunstwerk gebruikt als herkenbaar ‘gouden’ symbool dat staat voor alle producten die uit populierenhout gemaakt kunnen worden.

Lees hierover in het Eindhovens Dagblad.

Opdrachtgever Gemeente Best
Realisatie 2021
Afmetingen 27 meter lang, 6,5 meter hoog
Materiaal Cortenstaal en ledverlichting
Locatie Stationsplein Best

Groen Goud is onderdeel van het Project Productieve Natuur van de Gemeente Best. Het doel is om meerdere kunstuitingen te realiseren binnen het thema Productieve Natuur, op verschillende locaties in de gemeente Best. De kunstuitingen moeten structureel van karakter zijn. Inwoners en bezoekers moeten door de kunstuitingen geïnspireerd worden. Bij de realisatie van de kunstwerken moet daarnaast een verbinding tot stand komen tussen de Productieve Natuur in de Natuurpoort De Vleut in verbinding met het centrum en de stationsomgeving van Best.

Met dank aan Gemeente Best, Metaalplan, Van Helvoirt Groenprojecten en Roel Muurlink.

_Groen_

In de omgeving van Best is vanuit de historie een coulissenlandschap met populieren bomen. Een coulissenlandschap is een halfopen landschap dat wordt gekenmerkt door een lapjesdeken van kleine onregelmatige percelen die worden afgeschermd door in dit geval populieren. Als je je beweegt door een coulissenlandschap zie je voor en achter de rijen bomen landschapselementen verdwijnen en even later weer verschijnen. Deze lappendeken is ontstaan door het voorpootrecht wat in de omgeving van Best van kracht is.

_Goud_

Het voorpootrecht houdt in dat grondbezitters het recht hebben om in eigen bezit bomen te planten en te rooien op een stuk grond vóór het eigen perceel. De opbrengsten hiervan zijn voor de grondbezitters. Doorgaans betreft dit de berm van een weg die langs het perceel loopt. De verschillende populierenrijen hebben dus diverse eigenaren. Het gevolg hiervan is verschillende plantingsjaren en kap- of rooiroutines. Je ziet in het landschap de diverse groeistadia van de bomen, de een is groter en dikker en ouder dan de ander. Voor de grondeigenaren in de omgeving werden deze populieren als investering en spaarpot gebruikt. Het hout dat de populier voortbracht werd verkocht. Hierdoor ontstond in de omgeving van Best een levendige houtverwerkingsindustrie. Populierenhout werd gebruikt voor de productie van o.a. klompen en lucifers. Tegenwoordig wordt populierenhout steeds meer ingezet als bouwmateriaal.

In de galerie

Winkelwagen
Scroll naar boven